Öykü

Geri Dönüş

… Cuma gününün karanlığında sınıftaki öğrencilerin neredeyse hepsinin parmağı öğretmenine yanıt verebilmek için havadaydı. Öğretmen, sol arka köşedeki kız öğrenciye söz hakkı verdi.

“TAK!”

“Doktor olmak istiyorum öğretmenim.” dedi ve eteğini elleriyle düzeltip yüzündeki tertemiz gülümsemesi ile oturdu. Kız öğrencinin oturması ile neredeyse tüm sınıf tekrardan “Öğretmenim” sesiyle gürledi. Söz almak için öğrenciler yerinde duramayıp parmakları havada zıp zıp zıplıyordu.

“TAK”

Öğretmen bu sefer sağ tarafa döndü ve ikinci sırada oturan erkek öğrenciye söz hakkı verdi.

“Pilot olmak istiyorum öğretmenim.” dedi ve yavaşça yerine oturdu. Tekrardan söz hakkı almak için tüm öğrenciler birden parmağını kaldırıp çılgınca “öğretmenim” diye bağırıyor ve zıplıyordu. Öğretmen, En arka köşede oturan Bekir’in sınıfla hiç ilgilenmediği dikkatini çekti. Bekir’in yanına gitti ve elini Bekir’in omzuna koydu.

“TAK!”

“Bekir, sen söyle bakalım büyüdüğünde ne olacaksın?” dedi öğretmen. Tüm sınıf bir anda susup yüzünü Bekir’e çevirdi. Bekir ise ilk önce tüm öğrencileri sonra öğretmeninin yüzüne bakıp hafifçe başını “hayır” anlamında salladı. Öğretmen Bekir’in omzunda olan elini hafifçe sıktı…

“Hadi, Bekir. Arkadaşların büyüdüğünde ne olmak istediğini merak ediyor.” dedi ve hafif kuvvet uygulayarak Bekir’i ayağı kaldırdı.

“TAK!”

Bekir, başı önünde ellerini sıraya koydu. “Kasap olmak istiyorum öğretmenim.” dedi. Sınıf bir anda kahkaha ile gülmeye başladı. Bekir’in boynu içine girdi ve yanakları kıpkırmızı oldu. Öğretmen sınıfı kısa sürede susturduktan sonra tekrardan Bekir’e döndü.

“Neden kasap olmak istiyorsun peki?” dedi. Sınıftan hâlâ bazı kıkırtılar yükseliyordu.

“TAK!

Bekir, sadece omuzlarını kaldırıp indirdi ve yerine oturdu. Tüm sınıf tekrardan gülmeye başladı. Öğretmen masasına geçti.

“Bekir, kırmızı rengi çok seviyormuş. O yüzden kasap olmak istiyormuş çocuklar.” dedi ve çıkış zili çaldı.

“TAK!” sesi ile son ilkokul öğretmeninin uzvuna satır ile son darbeyi indirmişti Bekir. Öğretmenden kalan parçaları siyah çöp poşetine doldurup etrafı güzelce temizledi. Kasap dükkânını kilitledi ve kepenkleri indirip evine geri döndü.