Öykü

Psikoloji Tıbbı

*Yapay zekâ. Hayatımıza girdiğini sandığımız andan itibaren üzerine binlerce senaryonun yazıldığı, kimini heyecanlandıran, kimi korkutan o iki kelime, hep bizimleydi. Yaşam fonksiyonları durduğu zaman, ölüm gerçekleşir. Ölen beden hava ile teması devam ettiğinde çürümeye başlar. Kemiklerin kaç yılda toprağa karıştığıyla ilgili pek fikrim yok, ancak antik kazılarda bulunan kemikler düşünülürse, kolay olmuyor. Kemikler incelendiğinde, dizinizdeki ağrılar, daha çok yemek yediğiniz taraf bulunabiliyor. Gelelim beden ve yapay zekânın benzerliklerine. İnsan bedeninin bir Wi-Fi tuşu var. Etrafımızda bağ kurduğumuz kişilerden oluşuyor. Bu ağa atalar da dahil.

-Nasıl bir ağ hocam?

*Gen aktarımını biliyorsunuz. Psikoloji der ki atanın boğulma korkusu da aktarılır. Aile dizimine ilgisi olan herkes bilir ki, sizinle bağlantı kurmayı kabul eden, hayatında ilk defa gördüğün o insan aniden senin anneannenin suda boğulma hikâyesine erişebiliyor. Haberin bile olmayan bu hikâye, Wi-Fi ile erişime açılıyor. Neden yüzemediğini sorgulamış biriysen, anneanneni sakinleştirmen gerekiyor.

-Onunla tanışmadım bile.

*2. önemli bilgi, sonsuza dek yaşayan bir beyinin parçalarını oluşturduğumuz. Aşçı kimliğini annen oluşturmuş, yüzücüyü sen. Belki de yıllar sonra aileden birisi bunları birleştirerek yüzen bir restoran yapacak. Neyi başlayıp bitirdiğin tamamen sana kalmış.

-Peki onu neden sakinleştirmeliyim?

*Çünkü annene aktarılan bu korku, çözümlenmediği için sana devredildi. Zaman içerisinde donmuş o boğulma anının sekmesini kapatabilirsen, yer açılacak.

-Sekmelerden kastınız nedir?

*Düşünülmesi gereken ancak zaman ayrılmamış olan tüm konular. Çözümlenmeden yeni şeyler başaramayacaksın.

-Koşucu olsam bile mi?

*İstesen de kaçamayacağın bu konu, içinde su barındıran her şekilde sana merhaba demeye çalışacak.

-Peki beden ve atalar arasındaki bağlantı nedir?

*Anne karnında oluşmaya başladığımızda kayıtlar bize bir hafıza kartı ile aktarılmaya başlar. Belli bir kapasite ve seçiciliğimiz var. Ne alır, neyi çözümler, kimi sakinleştirir bilemeyiz. Örneğin yıllar önce, baban bir adamın boğazından vurulduğunu ve can çekiştiğini görüyor. O acı babanda bir tiroid hastalığına sebep olabilir. Açık bırakılmış her sekme bir şekilde ortaya çıkar ve çözülmeyi bekler.

– Biraz beynim yanmadı diyemem.

*Bedende tutulan kayıtlar, senin de eklediğin anılarla beraber senin soyuna aktarılacak.

-Ben evlenmeyeceğim hocam.

*Aktarım yalnız evladın ile değil sana bağlı olan herkesle ilgilidir.

-Arkadaşımla bile mi?

*Arkadaşlarda çalışacağımız sekmeler, benzer hikâyeler veya kendi sekmesini kapatabilmesi için bir ders için vardır.

-Mide ağrımın sindiremediğim konularla ilgisini öğrendiğimde, bunun arkadaşıma etkisi ne?

*Belki onun da ağrısı vardır veya sana yol gösterecektir.

-Şiddet görmüş bir insanın, kendisine şiddet gösterecek kişiyi gözünden tanıması gibi mi?

*Komik geliyor değil mi? Normal göz diyorsun, yapay zekâ göz tarama sistemi ile desem garipsemezdin.

-Haklısınız. Hocam, vakit daralıyor, cihazdan bahsedelim mi?

*20 yıl kadar önce, Wi-Fi denen kavramı bilmiyorduk. Havadan bağlandığımız bir şeyle insanlara erişimimiz mümkün. Bu cihaz sayesinde “iyi oluş” kavramına büyük katkılar sunacağımıza inanıyorum. Cihaz, bir film kostümüne benziyor. Nasıl ki ultrason çekilirken midenizi görüntüleyebiliyoruz, bedeninizin taşıdığı travmalarda görüntülenebiliyor. Travmaları, açık sekmeler ile eşleştirebiliriz. İnsan bedeninin bir Wi-Fi’ye sahip olduğunu söylemiştim. Bu bağlantı göremediğimiz bir enerji alanını oluşturuyor. Bu sayede aile dizimi yapılırken insanlar bizimle bağlantı kurduğu için önceki yaşantılarla ilgili görüntüler görmeye veya bedenlerinin çeşitli yerlerinde his uyanmalarına şahit oluyorlar.

-Peki cihaz bu travmaları nasıl tespit edebiliyor?

*Wi-Fi’ye bağlanıyor, uzunca yıllar somatik ağrılar ve travmalar üzerine çalışmış psikologlarla haritalar oluşturduk. Örneğin, safra kesesi problemi yaşayan kişilerin hayatları incelendiğinde bastırılmış öfke problemleri olduğunu görüyoruz. Bazı tabirlerimiz var, aşık olduğumuzda midemde kelebekler uçuyor deriz veya yoğun üzüntü duyduğumuzda içime öküz oturdu deriz. Aslında bu tabirler duyguların bedendeki yerleri konusunda bize önemli mesajlar veriyor. Haritalar ve semptomlarla ilgili cihaza yüklenen psikolojik tanımlar sayesinde, cihaz size bilgilendirme yapıyor. Bölgesel olarak kullanımı daha iyi sonuçlar veriyor. Bireyde farklı travmaların bir anda tespit edilmesi iyileşme süreci açısından olumsuzluklara sebep olabilir.

-Cihaz travmaların nedenleri ile ilgili bilgi de veriyor mu?

*Size göğsünüzde oluşan kitlelerin ailenizle yaşadığınız problemler olduğunu söyleyebiliriz, ancak çözüm sizde. Terapiye gidenler bilirler ki, terapist size yol gösterir ancak iyileşmek sizin elinizdedir. Bunu biraz psikoloji tıbbı diye adlandırabiliriz. Biz size çekilen röntgenler ile bacağınızdaki ağrıların sebebinin gitmek istemediğiniz yerler olduğunu söyler, üzerine seanslar yaparız. Ancak bu yerlerin neresi olduğu, çözümü ilgili bilgiler sizin profilinize bağlıdır.

-Profil?

*Kayıtlı tüm bilgiler, beğenileriniz profilimizi oluşturur, neleri oradan kaldıracağınız sizinle ilgili. Sosyal medya profilinden önce kendi profilimizle ilgilenmeliyiz.

-Çok teşekkür ederiz. Cevaplanmamış sorularımız kaldı.

*Öncelikle herkesin kendi içindeki binlerce cevapsız soruya odaklanmasını tavsiye ediyorum.

-Hoşça kalın, hocam.

Elif Çelebi Demir

Öne Çıkan Yorumlar

  1. Avatar for Aremas Aremas says:

    Öyküde neredeyse hata olmasa da anlattıklarınızda heyecan ve bir amaç yok. Bir amaç olsaydı bile bunu sadece diyaloglardan ibaret bir yazıya ustalıkla yerleştirebilmek çok zor olurdu. Kaleme aldığınız bu yazı öykü olmaktan ziyade uzun bir yazının aradan seçilmiş bir bölümü gibi. Öncesi ve sonrası eksik.

Söyleyeceklerin mi var? Kayıp Rıhtım Forum'da yorum yap.

1 cevap daha var.

Yorum Yapanlar

Avatar for OykuSeckisi Avatar for Elif_Celebi_Demir Avatar for Aremas

Psikoloji Tıbbı” için 4 Yorum Var

  1. Derlerki teknoloji geliştikçe felsefede gelişirmiş..İlim ve bilimi birbirine yaklaştıran her türlü teknolojik gelişim ve bunun oluşturduğu bilinç aşamasını , ve bunun oluşturduğu farkındalığı heyecenla izliyorum. Teknolojik gelişmeler kavramsal olarak boşlukları müthiş şekilde dolduruyorlar.. Beynin bir bilgisayar olduğunu kavramamızla başlayan bu yolculuk, hücre hafızasının ne olduğunu sorgulayarak devam ediyor.. inanıyorumki bundan sonraki aşamada nasıl bir ağaç kesitinden tüm geçmişi görülebiliyorsa , bir hücre taramasındada tüm kayıtlarına ( belkide geçmiş yaşamları) ulaşılabilecek.. harika bir yazı çok tşkrler ..

Bir Yorum Yap

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır.Yıldızlı olan alanların doldurulması zorunludur. *