Uyarı: Öyküdeki mantığı oluşturabilmek açısından Limbo adlı hikayeyi okumuş olmak önem taşımaktadır.
Bir tek notayla canlandı dünya. Bir tek tiz, kısa notayla. Bir sayfanın hışırtısı, dalgaların kıyıdaki gemileri döverken çıkarttığı öfkeli iniltiler, bir yel değirmeninin kanatlarını çeviren rüzgarın uğultusu… Tek bir notayla güneş bir tepenin saçlarını okşayarak kayıp gitti dünyanın ellerinden. Her ses son buldu. Karanlığın eliyle canlandı dünya yeniden.
Uçsuz bucaksız çölün ortasında piyanonun tuşları üzerinde eli raksa kalkmış kadın, güneşin batışına gülümseyerek baktı. Büyük yıldızın son ayağı da kayınca bu gezegenden, başını göğe kaldırdı ve bulunması gereken yeri aldı. Ay doğdu son notada, bir kadın endamıyla, bir gülüşün saf cazibesiyle.
Ay ışığının altında sahnede beliren bir başka kadın ise gökyüzünde parıldayan rakibini gölgeleyecek kadar karanlık bir çekiciliğe sahipti. Parmaklarını geride kalan piyanonun üzerinde gezdirerek başladı gizemli şarkısına. Onu izlemeye gelen her seyircinin tüylerini saygı duruşuna kaldırdı sesindeki tınıyla.
Korkunun içine gizli huzuru melodilere döküyor, sesi kafasının üzerinde parlayan yıldızlar gibi bir parlayıp bir sönüyordu. Gerisinde bir akordeon uyusalca eşlik ediyordu müziğin ritmine. Ve kadının sesi yavaşladı, piyanonun tuşları yumuşak bir notayla son kez kalkıp indi.
Sessizlik tozdan bir perde gibi salonun üzerinde asılı kaldı bir süre. Seyirciler nefes dahi almayı unuttular. Müziğin büyüsü sona erdiğinde sanki içlerinden bir şeyler kopup sonsuzluğa karışmış gibiydi. Pek de haksız sayılmazlardı doğrusu.
Kadın sahne ışıkları altında yavaşça oturduğu tabureden kalktı, hafifçe eğildi ve perdelerin ardında kaybolarak sahneyi yetim bir çocuk gibi buruk bıraktı gerisinde.
O giderken, hafifçe gülümseyen ve dar giysileri içerisinde ancak bir fahişe kadar asil görünen garson kız, masalardan gelen laflara şuh kahkahalarla cevap vererek kısa sürede boşalan bardakları yeniden dolduruyordu.
Lahit yine her zamanki gibi müşteri dolup taşıyordu.
* * *
“Bunu onlara yapmayacağım, zaten yukarıda her kim varsa ona yeterince günah borcum var. Senin bencilce amaçların için bu caniliği yapmaya devam etmeyeceğim. Artık burada şarkı söylemeyi reddediyorum. Benden bu kadar.”
Beria, patronun masasının önünde durmuş, gözleri buz dağları kadar rüzgarlı, elleri masaya dayalı, sakince sarf etmişti bu cümleyi. Patron birkaç saniye daha gözlerini önündeki kağıtlardan ayırmadı. Gömleğine eziyet eden göbeği, birkaç tel saçın son mücadelesini verdiği dazlak kafası ve kanlı, sinsi gözleriyle tüm patron klişelerine beşlik çakan bir havası vardı.
Sonunda önünde duran kadın ya da kadın öne eğildiğinde ortaya çıkan manzara daha çok ilgisini çekmişe benziyordu. Gözlerini kaldırıp, birkaç saniye önce duyduğu sözleri değerlendirdi.
“Peki ne yapmayı düşünüyorsun? Buradan öylece elini kolunu sallayarak çıkıp gitmeyi mi? Kıçını kurtardığımı ve bana borçlu olduğunu biliyorsun.”
Beria sinirlenmeye başlıyordu.
“Sana olan borcum insanların hayatlarını çalmayı kapsamıyordu. Ben böyle bir şey için söz vermedim. Bu zamana kadar asıl ben senin işini görüp kıçını kurtarma zahmetine katlandığım için şanslısın. Ama buraya kadar. Bitti.”
Patron tek kaşını kaldırıp ellerini göbeğinde birleştirdi.
” Kendini pek bir değerli zannediyorsun değil mi? Sen olmadan da bu insanları buraya getirir, paralarını ve çok daha değerli şeylerini alırım. Bunu yapabilen senden başka insanlar da var. Sen ise dışarıya tek bir adım attığında başına geleceklerle tek başına yüzleşirsin.”
Beria ellerini masadan çekti. “Anlaştık. Ben gidiyorum.”
Sonra da patrona arkasını dönüp kapıya doğru yürümeye başladı. Patron onun ciddi olduğunu anlamış olacak ki yüzü kıpkırmızı bir halde oturduğu yerden kalktı. İnsanların ruhları karşılığında ona iyi para ödeyen müşterileri vardı ve bu kadar ucuza, hatta sadece sığınma karşılığında çalıştırabileceği başka enayiler olduğunu da sanmıyordu. Beria kapı kulpunu çevirip açarken son bir ümitle bağırıyordu.
“Seni kahpe, git de layığını bul. Git de..”
Kapıyı hızla çarptı çıkarken. Gerisini de duyamamıştı. Koşarcasına iki adım attıktan sonra yere yığılıp kaldı. “Lanet olsun.”
Sonra yavaşça yeniden toparlandı Beria. Ayağa kalktı, koridorları hayal meyal geçerek, ortak odalara ulaştı. Neyse ki oda arkadaşı içeride değildi. Muhtemelen diğer dansçı kızlarla direkte bir iki egzersiz yapıyordu. Burada olmaması ve Beria’nın ona veda etmek zorunda olmayışı gidişini kolaylaştıracaktı.
Zaten çok fazla olmayan bir iki parça eşyasını bir çantaya tıkıp, Lahit’in çıkış kapısının önüne kadar düşünmemeye çalışarak yürüdü. Dışarıda yorgun bir ay ışığı, çorak toprakları ifşa etmekteydi. Bu gezegen hiçbir yıldızın ışığını görmemişti. Onlara ulaşan tek şey başka gezegenlerin ardından onlara güç bela ulaşan zayıf bir ışıktı. Gökyüzünde hep bu gezegenler vardı ve bir de çok uzaklardan parlayan yıldızlar. Onların sadece bir değil birçok Ay’ı vardı. Ve takvime göre bu gece gökyüzünde sadece tek bir Ay’ın doğacağı geceydi. Sonraki geceler ise başka gezegenler de farklı hizalanacak ve başka Aylar olarak gökyüzüne doğacaklardı. Sonuçta bu gezegen hiç bitmeyen bir geceyi yaşamayı sürdürecekti.
Eşiği geçmeden önce derin bir soluk aldı Beria. Dolunayın altında onu bekleyen şey, yıllardır yakasını bırakmayan o adamla, geçmişiyle, hepsiyle yüzleşmek zorunda kalacak olmaktı. Yine de adımını attı ve sonraki adımlarını da saymadı.
Lahit, çorak tepelerin de ardında kaybolalı saatler geçmiş olsa bile durmadan yürüdü. Lahit. Böylesine karanlık bir yer için ne kadar da uygun bir addı. Bu yerde, bu gezegende, renklerin ve onları aydınlatacak bir yıldızın olmadığı karanlığın içerisinde, renkli, canlı ve korkunç bir tuzak olan Lahit insanları pervaneler gibi kendisine çekiyordu.
Bir bar, eğlence merkezi olarak tasarlanan bu tuzağın maskesinin altında insanların ruhlarını, yaşamda kalan zamanlarını ve geçmişlerini çalan Beria şu zamana kadar başrol oyuncusuydu, şovun yıldızıydı.
Vicdan azabı değildi hissettikleri, yorgunluktu sadece. Yine de yürümeye devam etti. Ta ki siyah pelerini, asık ve yorgun suratıyla o adam karşısına çıkana kadar. Bir süre solgun ayın altında birbirlerinin griye boyanmış suratlarını izlediler. Sonra da siyah pelerinli adam kendisinden oldukça genç bir sesle konuşmaya başladı.
“Demek artık saklanmamaya karar verdin. Artık özünü kabullenmiş olduğunu farz ediyorum. Bize katılmaya hazırsan gidelim.” Sonra da elini kadına doğru uzattı.
Beria başta hiçbir şey söylemedi, hareket bile etmedi. Ancak sonrasında rüzgarı andıran bir fısıltıyla “Hayır.” dedi. Devamında ise tamamen kontrolünü kaybetmedi ama bağırma isteğine karşı koyamadı da.
“Hayır! Ben artık o kişi değilim. Ben artık katil değilim. Kimseyle de bir yere gitmiyorum.”
Bu sözler üzerine adam sakince içini çekti. ” O zaman ben bana verilen emre ve ettiğim yemine bağlı kalarak seni zorla götürmek zorundayım. O tavşan deliğinden hiç çıkmamalıydın küçük tavşan.”
Beria’nın bir şey söylemesine fırsat kalmadan adamın ardından duyulan bir başka kadın sesi geceyi gümüşi tınısıyla böldü.
“Sizin bu kadar erdemli ve sözünde duran yaratıklar olduğunuzu bilmiyordum Grian.”
Gölgeler, yavaşça bir kayanın ardından çıkan feminen bir vücudu şekillendirdi. Grian gülümseyerek cevapladı.
“Yaratık mı? Bu gece yine her zamanki gibi şakacısın sevgili Eris. Ve her zaman da zamanında teşrif etmeyi başarıyorsun.”
Kadın yarım bir gülüşle elini, belini süsleyen gümüş tabancalarına attı. “Ben? Ve şaka? Yapma Grian en son hatırladığım kadarıyla başına çok sert vurmamıştım. Ama eğer şimdi gitmezsen sanırım o başı kendime ödül olarak alacağım.”
Grian tek kaşını kaldırdı. Gümüş tabancaların üzerinden seken ay ışığı ilgisini çekmişe benziyordu. “İlginçtir ki, bu akşam seninle dövüşmek istemiyorum. Bu zavallı kızı al ve ona kendi davanı anlat. Bakalım bundan hoşnut kalacak mı?”
Sonra da Beria’ya göz kırparak ve Eris’e de yarım ağızla gülümseyerek pelerinini başına kadar çekti. Göz açıp kapayıncaya kadar etraflarını kaplayan milyonlarca kumdan bir kısmına dönüşerek yok oldu.
Eris o yok olduktan sonra sakince elini tabancasından çekip gözlerini devirdi. “Bu kadar sinir bozucu olmasına rağmen bir gün onu öldürmek zorunda kalacağım fikri beni üzmüyor değil.”
Beria afallamıştı. Bu kadıdan yayılan güç onda, daha önce hiç tatmadığı bir saygı uyandırıyordu. “S-sen de kimsin?”
Eris gözlerini onun gözlerine dikti, konuştuğunda sesi ciddiyetini yansıtıyordu. “Ben bu evrenin koruyucusuyum ve aynı zamanda yok edecisiyim.” Tekrar konuşmadan önce Beria’ya iyice yaklaştı. “Ama sen, sen ise benim için bir sorunsun. Olmaman gereken bir yerde, olmaman gereken bir zamandasın. Tıpkı diğerleri gibi. Siz evrenin hatalı dosyalarısınız.”
Beria gerilemedi, öfkeyle gözlerini kadının gözlerine dikti. Başına gelen her şeyi düşünüyordu bir yandan. Önceki hayatını, o korkunç ışığı ve sonrasında üzerine çöken ağır karanlığı, bu tanımadığı yerde uyanışını hatırlıyordu yeniden tüm netliğiyle.
Bu sefer Eris’e doğru bir adım atan o olmuştu. “Yeter artık. Bitmesini istiyorum. Ölmek istiyorum anlıyor musun? Ve sen gelip bana, benim ne kadar iğrenç bir hata, ne kadar korkunç bir yaratık olduğumu tekrardan hatırlatıyorsun.”
Eris bu sözlerin üzerine hiç istifini bozmadan elini cebine atıp, gümüşi tablasının içerisinden bir sigara çekip aldı. “Evet nerede kalmıştım, hah, evet, siz bir hatasınız. Yok edilmeniz gerekiyor. O lanet olası taşın yan etkileri yüzünden siz bir önceki evrenin yok oluşunda onunla berebar yok olmadınız. Bu evrende yeniden ortaya çıktınız. Ancak şöyle bir sorun vardı, size verilen sürenin sonuna gelmiştiniz. Bu yüzden bu evrende yaşayan diğer insanların ruhlarını ve dolayısıyla kalan zamanlarını çalarak varlığınızı sürdürmeye devam ediyorsunuz. Haksız mıyım?”
Beria bu soruyu cevaplamadı, Eris de zaten cevaplaması için sormamıştı.
“Fakat sen, sen diğerlerinden farklısın. Sen onlar gibi ihtiyaç duyduğun için insanların zamanlarını çalmadın. Zaten insanların zamanlarını çalmaya ihtiyacın da yoktu. Çünkü sen zaten zamanının sonuna gelmedin.”
Beria şaşırmıştı. ” E-efendim?”
Eris hafifçe gülerek devam etti. “Evet, sen evrenin onlara karşı yarattığı bir anti virüs programısın. İnsanlarını sürelerini çalabiliyorsun fakat sen aslında onları yok etmek için yaratıldın. Ben onlara kısaca Karueta diyorum. Bir zamanlar kullandığım dilde kaçak anlamına gelir.
Böylece konuyu benim neden senin için burada olduğuma bağlarsak sana ihtiyacım var. Çünkü onları sırf kas gücüyle ve fiziksel yollardan öldürmem mümkün değil. Etraflarında yaşayan bir ruh olduğu sürece onu emerek yeniden güç kazanabilirler. Sen ise onların ruhlarını yok edebilecek tek kişisin ama gördüğüm kadarıyla güçlenmen gerekecek. Karuetaları öldürmek bu evreni huzura kavuşturup, zamanı gelince son bulabilmesini sağlamanın tek yolu. Eğer bu evrenin de son bulması gereken zaman onlar yok olmadan önce gelirse her şey çürüyecek, kaos engellenemez olacak. Onların istedikleri de bu zaten.
Şimdi onları bulmamız lazım. Ve sen her şey son bulduğunda benim belki de ardımdan gelen kişi, seçilmiş olacaksın. Şimdi tekrar soracağım, benimle misin?”
Beria bir süre sessizliğe gömüldü. Kulaklarında sadece rüzgarın kaybolan sözcükleri ve kafasındaki uğultu vardı. Öylece ne kadar beklediler ikisi de bilmiyordu. Ama sonunda Beria kafasını kaldırıp aya baktı. Huzurlu, yalnız ve biraz da üzgün görünüyordu gökyüzündeki gümüşi kadın.
“Tamam.” dedi Beria kısık bir sesle. “Eğer bunu sona erdirebileceksem kabul ediyorum.”
- Bekçi Aranıyor - 15 Haziran 2017
- Salı Sallanır Çarşamba Beyaz Çarşafa Dolanır - 15 Haziran 2016
- Karanlığın Sade Gerçekliği - 15 Haziran 2014
- Bitmeyen Gecenin Şarkısı - 12 Şubat 2012
- Limbo - 16 Temmuz 2011
Enfes betimlemeler ve tasvirlerle bezeli bir sonata benziyordu Black Helen’in hikayesi. Girişi okurken bağlandım hikayeye. İnsana huzur veren ve aydınlanma eşiğini işaret eden bir başlangıç olduğunu düşündürttü bana ilk paragraflar.
Şu cümle ayrı bir gülümsetti ayrı bir beğeni hissi oluşturdu yüreğimde. Sade ancak bir o kadar da çekici oluşuyla, sıradanlıktan uzak bağlanışıyla bu tasvir göz doldurdu açıkcası. İğrenç patron tiplemesi nasıl anlatılır onuda görmüş olduk ayrıca.
“Gömleğine eziyet eden göbeği, birkaç tel saçın son mücadelesini verdiği dazlak kafası ve kanlı, sinsi gözleriyle tüm patron klişelerine beşlik çakan bir havası vardı.”
Tek tek bütün cümleleri ele alırsam gereğinden uzun ve sıkıcı bir yorum olacağına kanaat getirmesem bu ve buna benzeyen pek çok cümle/betimleme/tasvir verebilirdim elbette . Ama kısa kesmeyi ve bu eziyeti uzun tutmamayı düşünüyorum. Oysa bunun gibi göz dolduran bir çok betimlemeyle karşı karşıyayız. Değerli oldukları her halinden belli olan bu cümlelerin her biri birbirinden güzel. (Belki de ben bu tip anlatımları çok beğendiğim için çok başarılı buldum.Her neyse.)
Lahit’in verilişi çok hoş. Beklenenin aksine. Sıradanlıktan elbetteki uzak. Kurgunun geçtiği ortamı/mekanı çok beğendiğimi de belirtmek istiyorum -ki ben “Limbo”yu da okumuş biri olarak konuşuyorum. Ayların birden fazla oluşu, ruhların çalınışı ve bunların gözümüzün önünde canlandırılabilir oluşu güzel bir tat veriyor hikayeye.
Shined’in Hanımıyla tekrar karşılaşmak hoş bir süpriz oldu elbette. (Onu Lahit’in içinde görmeyi isterdim aslına bakarsan.) Ama yine de ben Maria Calas dinleyen bir önceki koruyucuyu da görmeyi ümit etmiştim.Onun tamamen yok olmuş olmasına henüz inanasım gelmiyor.Bir yerlerden çıkabileceğini düşünmek istiyorum aslında.(Belki de kendimi kandırıyorumdur.) Adını da bilmiyorum.Keşke bir adı olabilseydi.(Kişisel ve duygusal bağım vardı onunla. Ve bağlar kolay kolay yok olmuyor değil mi! ^^)
Bir nokta da olumsuz bulduğum yer Grian’ın ortaya çıkışında ya da Eris ile karşılaştığında Beria’ nın tepkilerinin çok kısa verilmiş olmasıydı.Bir de Grian’ın çarçabuk “kızı al, git” filan demesi var tabi.Oysa Beria’nın korkması şaşırması ya da ne bileyim daha farklı davranmasını bekliyordu insan.Neden o kısımlar dümdüzdü.Eris’in ona bir şeyler anlatırken biraz daha geniş bir sunum yapılması, bu arada çevreye ve hareketlere de odaklanılması daha da güzel olabilirdi diye düşünüyorum. Sanki oralar hızlı hızlı geçilmiş gibiydi. Ya da devamı olacak olan bu hikayede ki geçişi verebilmek adına mı öyle yapılmış ve kestirmeler kullanılmıştı acaba ? o.O (*Heryönüyletartanokuyucumodu*)
Kendi dilinden bir kelime verme ayrıntısı da oldukça yakışmıştı belirtmeden geçmiyeyim.
Ortamı mekanı ve havasıyla hoşuma gitti Lahit. Bayan karakterlerinin güçlü oluşu çok hoş bir hava katıyor hikayeye. Limboya devam olanağının bulunması daha da güzeldi ki; Devamını merakla bekleyeceğim. Bundan sonrası için dilerim güç dengesini düzenli bir şekilde ayarlamaya devam edersin.
(Ah çok meraklıyım biliyorum ama Grian ile Eris arasında yakınlaşmalar olabilir mi ki acaba? o.O) Tamamen Fangirl havasına bürünmeden önce sanırım yazmayı durdurmam gerekiyor artık.
Bu nedenle eline sağlık diyorum. ^^
Vallahi bu uzunlukta yorumları görünce yazdıkça yazasın geliyor ne diyeyim 😀 Öncelikle hikayemi okuyup eksi ve artılarıyla üşenmeden böyle bir yorum yazdığınız için çok teşekkür ediyorum. Doğrusu bir noktadan sonra hikayedeki performans düşüşü maalesef seçkiye yetişebilme çabamdan kaynaklanıyor. İlk kısımları sakin kafayla, irdeleyerek yazabilme şansım vardı ancak Grian’ ın olaylara dahil olduğu andan itibaren biraz daha hızlı yazmam gerekti. Bu konuda da oldukça haklısınız, oldukça kısa değinmiş olduğumu gördüm ben de tekrar okuyunca. Umarım devamı için aynı durumla karşılaşmayacağız 🙂 Aynı zamanda bir geçiş oldu konusunda da haklısınız.
Grian ve Eris olayını doğruyu söylemek gerekirse siz söyledikten sonra düşünmeye başladım, önceleri böyle bir düşüncem yoktu 😀 Ancak olay akışını bozmadan ve hikayeye yedirerek yazmayı başarabilirsem neden olmasın, kendimi o taraflara doğru kaymaya hazır hissediyor muyum ben de bilmiyorum 😀
Yorumunuz için tekrar çok teşekkürler.
Sevgili Black Helen ;
Yorum konusunda abartmış olmaktan korkuyordum.
Ancak böyle düşündüğünü görünce mutlu oldum. *.*
Grian ve Eris <3 Favori Couple'ım ^^
Ben başarabileceğini biliyorum. Üstesinden gelemeyeceğini düşünmüyorum.
(Kişisel Görüşüm: "Alacakaranlık " gibi saçmalık derecesinde romantizmiyle baymayacak ama tutkusuyla bizi derinden etkileyebilecek bir yakınlaşmayla karşılaştırabilirsin bizleri. Merakla beklemekteyim *.*)
Çalışmalarında başarılarının devamını diliyorum ^^
Selamlar;
Kanashii Uchiha’nın devasa yorumundan sonra insan hikayen hakkında birkaç kelam etmeye çekiniyor ama dilim döndüğünce bir yorum yapayım dedim ben de 🙂
Öncelikle betimlemelerini çok ama çok beğendiğimi belirtmek isterim. Limbo’da da betimlemelerin çok kuvvetli ve lezizdi zaten. Burada işi biraz daha ileri götürüp çok daha katmerli tanımlamalar yaptığını görmek gerçekten keyif verici. Üstelik bunu sade üslubunu koruyarak yapmışsın ki bu da ayrı bir takdir konusu. Limbo’yu okumuş ve çok beğenmiş biri olarak maceranın devam ettiğini görmekse beni ayrıca mutlu etti.
Bununla birlikte hikayenin ikinci yarısında, Grian’ın ortaya çıkışıyla birlikte hem betimlemelerde hem de anlatımda hafif bir geri adım seziliyor. Öykünün ilk başlarındaki o anlatıma bu kısımda rastlayamıyoruz. Bunu da seçkiye yetişme telaşına bağlıyorum ben.
Sonuç olarak tek başına bir öykü olarak değerlendirildiğinde keyif, devam eden bir bütütn parçası olarak ele alındığındaysa heyecan veren güzel bir hikayeydi. Dilerim maceranın gelişimine şahitlik edebiliriz.
Kalemine sağlık…
Sizin gibi bir yazardan betimlemelerime ve anlatımıma olumla yorum alınca ne yalan söyleyeyim oldukça mutlu oluyorum. Açıkçası başlarda oldukça kararsızdım Limbo’ya bir devam yazmak konusunda. Çünkü daha iyi bir şeyler ortaya çıkarıp hem bu hikayeyi hem de Limbo’yu batırmamam gerekiyordu. Her ne kadar anlatımdaki düşüş konusunda haklı olsanız da sanırım devam etmekle doğru olanı yapmışım. Ben de umuyorum ki Eris’in de yüzünü kara çıkarmam 🙂 Yorumunuz için çok teşekkürler.
Sevgili Mit :3
Beni utandırdınız .
Nazik iltifatınız için minicik de olsa teşekkürümü kabul edin ^^
Limbo’nun devamının gelmesine ne kadar sevindim anlatamam. Ama daha da mutlu olduğum nokta, bu işi yaparken oldukça profesyonel biçimde davranarak, olayların akış yönünü bir başkasının gözünden anlatman, kurgusuna yeni bir boyut katman oldu.
Yeni karakterimizin bu dünyanın koruyucusuyla buluşu ve aralarında geçen konuşmalar daha uzun bir öykü serisinin önümüzde olduğunun haberini veriyor sanki. Betimlemelerin de her zamanki gibi şahane. Bir yandan sadece bu hikâyeyi okuyacak olan okuyuculara da yabancılık hissi çektirmemişsin. Üzerinde biraz daha çalıştığın takdirde ortaya çok hoş bir kısa roman çıkacağına eminim.
Ellerine sağlık 🙂